{ "title": "Diyaliz Nasıl Yapılır", "image": "https://www.diyaliz.gen.tr/images/diyaliz-nasil-yapilir.jpg", "date": "23.01.2024 04:27:04", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Diyaliz nasıl yapılır, Diyaliz böbrek hastası olan kişilerin kullanmak zorunda kaldıkları böbrek yetmezliği sonucunda vücutta oluşan zararlı sıvı ile maddelerin atılması için geliştirilmiş olan yapay bir kan temizleme makinesidir. Böbrek hastası olan kişiler bu makineyi kullandıkları yaşam kalitelerinde ve ömürlerinde artış sağlarlar. Bu yol ile diyaliz makinesine bağlanarak böbrek yetmezliği olan kişinin kanının temizlenmesi işlemine hemodiyaliz denir. Diyaliz makinesini aslında oldukça basit bir sisteme sahiptir. Bu makinenin görevi hasta kişilerin kanını temizlemek ve istenilen miktara getirmek için böbreklerin yapmak ile görevli oldukları kan filtreleme işlemini vücut haricinde yapmaktadır. Diyaliz makinesi böbrek hasta olan kişinin toplardamar ile atardamarlarından kan alarak bunları temizleyerek vücudun bir parçası gibi yeniden kan akışını sağlamasıdır. Yapısal açıdan kanı süzmek için çoğunlukla hayvansal ve kimyasal yapıda olan zarlar kullanılmaktadır. Diyaliz makinesinin içerisinde tam iki tane tüp bulunur. Bu tüplerin içinde tuzlu solüsyon bulunmaktadır. Vücut için zararlı olan maddeler zarın desteği ile ayrılarak birinci tüp içine alınmaktadır. Temizlenen kan vücuda geri pompalanarak devamlılık sağlanmaktadır.

Damardan yapılan diyaliz için kanın alınmasının tam üç yolu vardır. Kollardan alınır ise boyun ve fistül kısmından alınır ise jugular vene, bacak ya da boyundan alınması fark etmeksizin sentetik bir malzeme kullanılarak alınması durumuna ise sant adı verilir. Eğer hastanın durumu çok acil ise boyun ile omuz bölgesinden kolayca toplardamar ve atardamarlardan alınır.

Acil olmayan hastalarda diyaliz nasıl yapılır?

Hastanın eğer acil bir durumu yok bekleyebilir ise ön kol bölgesinden toplar bir atar damar şeçilmektedir. Fistülün alındığı bölgeye hasta çok dikkat etmelidir. Açılan damar yolu sürekli olarak kullanılacağından dolayı her defasında yeniden açmak yerine bir defaya mahsus kapaklı bir sistem kullanılarak bir seferde açılarak her defasında kullanılır. Hemodiyaliz görmekte olan böbrek hastası olan kişiler bu işleme tek seferde tabi tutulmamaktadırlar. Kanın devamlı olarak temizlenmesi ile akışın sağlanabilmesi için gerekir. Bu sebep ile damar yolu için açılan jugular venen, sant ve fistülün korunabilmesi için gereklidir. Hasta olan kişi haftada bir kez diyalize alınmaktadır. Kanda bulunan yabancı madde oranına göre haftada üç, dört kez ve günlük üç, dört saat boyunca makineye bağlı kalmak zorunda kalmaktadır. Diyaliz yapılır iken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kanın alındığı kolun kayış, bilezik, saat gibi aksesuarlar taşımaması, ağırlık kaldırmaması, sıkı ve dar elbiseler giyilmemesi gerekir. Ayrıca fistül hareket ettirilmemeli ve oynanmamalıdır. Kanın yapısı gereğince pıhtılaşmak istemekte ve fistülün olduğu kısmın tıkanmasına sebep olur. Bütün bunları engelleyebilmek amacı ile damar genişleten kremlerin kullanılması ve sıcak kullanılarak bölgenin hafifçe ovulması gerekir.
" } ] }