{ "title": "Diyaliz Hastalarında Beslenme", "image": "https://www.diyaliz.gen.tr/images/diyaliz-hastalarinda-beslenme.jpg", "date": "20.01.2024 03:48:53", "author": "emine yanç", "article": [ { "article": "Diyaliz hastalarında beslenme, oldukça önemlidir. Diyaliz, böbreklerin görevini yerine getirmeye çalışır. Ancak sağlıklı bir insanda bulunan böbrekler kadar iyi çalışmaz. Vücutta atılması gerekenler ve atıklar, yeterince atılamaz. Doğru beslenme sağlanırsa, hastada atık miktarı daha az olacağından, diyaliz de daha fazla işe yarar hale gelir. Ortaya çıkan rahatsızlıklara ve şikâyetlere de (Bulantı, tansiyon yükselmesi, kusma vb.) daha az rastlanır. Diyaliz hastaları da diğer normal insanlar gibi, enerjiyi, yağdan ve karbonhidrattan sağlamaktadır. Şayet doğru şekilde beslenme olmazsa, vücut enerji üretmek için kendi yapı taşlarını yıkacaktır. Bunun sonucu olarak da ilerleyen dönemlerde, halsizlik, yorgunluk ve enfeksiyonlara karşı açık hale geleceklerdir.

Günlük alınması gereken kalori miktarı, kişiden kişiye değişir. Yaş, kilo ve yapılan faaliyetlere göre ihtiyaç duyulur. Örneğin vücudumuzdaki her kiloya ortalama olarak 35-40 kalori almak gerekmektedir. Örnek olarak 70 kilo bir insanın günde, 2400- 2700 kalori alması gerekir. Her hastanın da kalori ihtiyacı farklıdır. Zayıf ise hasta daha fazla kalori, şişman ise daha az kalori almalıdır. Ayrıca şişman hastaların egzersiz de yapmaları gerekir.

Diyaliz hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?

Diyaliz hastalarında beslenme, önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Hastalar ne çok kilolu ne de fazla zayıf olmalıdır. Diyalize giren hastalarda protein ihtiyacı önemli derecede artış gösterir. Bunun sebebi, diyaliz sırasında protein yapımında yer alan maddelerin yok olmasıdır. Diyalize başlayacak hastaların almış oldukları protein miktarını artırmaları gerekmektedir. Bunun için günlük olarak 100 gr. Protein alımı, 70 kilo bir hasta için yeterli olmaktadır. Diyaliz hastalarının beslenme, hayvansal proteinlerin alınması, bitkisel proteinlerin alınmasından daha değerlidir. Sebebine gelince, hayvansal proteinler, bitkisel proteinlerden daha değerlidirler.

Günlük hayatımızda enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar; ekmek, makarna, yufka, pilav pasta gibi tüketimlere dikkat edilmeli, bunların yerine tatlı olarak bal, pekmez, yoğurt tüketilmeli ki, bu da önemli karbonhidrat içeren doğal besinlerdir. Kuru baklagillerdeki tüketildiğinde, aldığımız hayvansal proteine de dikkat etmemiz gerekir. Onlarda en az hayvansal protein kadar fazla ve değerlidir.

Diyaliz hastalarında beslenme için, yağlarda önemli derecede yer alır. Önemli bir enerji ve besin kaynağıdır. Kilo durumuna göre ayarlanmalı ve yüksek kolesterol taşıyan hayvansal yağlara oranla zeytinyağı veya bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Diyaliz hastalarında beslenmede, sıvı tüketimi de oldukça büyük önem taşır. Burada dikkat etmemiz gereken nokta sıvıların alım miktarıdır. Diyaliz süresinin artmasından dolayı geçen süre sonunda, pek çok hastanın idrara çıkması kesilir. Diyaliz hastalarının içtikleri su ve sıvılar vücutta birikir. Kilo alımı ve vücutta şişkinliklerin meydana gelmesi, sıvı tüketiminin fazla olduğunu belirtir. Günde 100-1500 ml. Civarında sıvı tüketilmeli. Ancak az sıklıkta diyalize giriliyorsa, sıvı tüketimi de azaltılmalıdır.

Diyaliz hastalarında beslenme potasyumun da önemi büyüktür. Potasyum, idrarla atılamadığı için kandaki potasyum değeri yükselir, bu da hayati tehlikeye sebep olur. Fazla potasyum içeren besinler (Süt, patates, baklagiller, kurutulmuş meyveler) azaltılmalıdır. Kan potasyum değeri hakkında doktorunuz size bilgi ve gerekirse düşürmek adına ilaç verebilir.

Diyaliz hastalarının beslenmesinde kalsiyumun ayrı bir yeri vardır. Kemiklerin incelip zarar görmemesi için dışarıdan takviye olarak kalsiyum kapsülleri alınmalıdır. Besinlerle alınan fosfor miktarına da dikkat edilmelidir. İlaçlar genellikle yemek yerken alınmalıdır. Ayrıca doktor kontrolünde ilaç alınmalı, etrafımızdaki diğer insanların önerileriyle tüketim yapılmamalıdır. Alınacak vitaminler de önem taşır. Bir diyaliz hastasının beslenmesi esnasında alması gereken günlük vitaminler de şöyledir;
" } ] }