{ "title": "Diyaliz Fistülü", "image": "https://www.diyaliz.gen.tr/images/diyaliz-fistulu.jpg", "date": "19.01.2024 04:28:14", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Diyaliz fistülü; Diyaliz hastalığı böbrek yetmezliği hastalığıdır. Böbreklerin düzenli çalışması bozulduğundan dışarı artılması gereken sıvı atık maddelerini atamadığında oluşur. Diyaliz fistülü ise bir atardamar ile bir toplar damarın birbirine bağlanması ile oluşturulur. Bu fistül sayesinde diyaliz işlemi de bu bağlantı yoluna iğne batırılarak kan diyaliz makinasına alınır. Fistül adı verdiğimiz bu olgu çoğu zaman kolda olmakla beraber, bacağa, boyuna da yapılabilir. Genellikle diyaliz işlemi kısa süreli olarak uygulanacağı zaman sadece büyük bir toplar damar üzerine katater girilerek diyaliz işlemi yapılır. Ancak burada önemli olan uzun süreli bir diyaliz işlemi gerçekleşecekse hastada işte o zaman diyaliz fistülü yapılır ve de kullanılır.

Diyaliz fistülülokal anestezi

Ameliyatla uygulanan bir yöntemdir. Hasta öncelikli olarak ameliyata girdirilmeden önce Doppler Ultrasonografi ile değerlendirildikten ve değerleri normal çıktıktan sonra ameliyata alınarak fistül ameliyatı yapılır. Geçici süreli diyaliz işlemlerinde hastaya boyun ya da köprücük kemiğinde açılan katater yolları hastanın o bölgede toplardamarlarında bazen tıkanmalar yaratabilir. O yüzdende uzun süreli diyalize başlanacak hastalarda bu testin mutlaka yapılması gerekir. Özellikle bu bölgeye yönelik anjiyo ve bilgisayarlı tomografi yapılması gerekir.

Diyaliz fistülü ameliyatı nasıl yapılır?

Tetkiklerden sonra yapıldığında hasta tedavi sürecinde kolunu hep biraz yukarıda tutmalıdır. Ağır işlerden uzak durmalıdır ve en az iki gün yıkanmadan beklemesi gerekir. Ameliyat sonrasında yaşanan ağrılar için genellikle ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Eğer ki ameliyat yapılan kolda yani fistülün olduğu kolda şişlik ve kızarıklık ya da ateş gibi belirtiler olur ise hemen doktora başvurulmalıdır. Fistül kola uygulandıktan sonra hasta kolunda sürekli bir tınlama sesi duyabilir. Bu tınlama sesi titreşimler halinde ise fistülün çalıştığının göstergesidir. Bu titreşim kaybolursa hastanın bunu doktoruna hemen söylemesinde fayda vardır.

Diyaliz fistülü hem hastanın hem de hemşirelerin diyaliz işlemini kolayca atlatmalarını sağlayan kullanışlı bir yöntemdir. Sürekli bir katater açma durumunda veya aşırı kilolu hastalarda damar yolu bulma sıkıntılarından kurtarır. Yağılan fistülü korumak hastanın birincil önceliği olmalıdır. Özellikle hastanın fistülü konusunda dikkatli olması gireceği diyaliz işlemlerinin kolay ve rahat olmasına çok yardımcı olur.

Diyaliz fistülüln yan etkileri nelerdir?

Ortalama dört hastadan birini de fistülün tıkanma riski vardır. İlk iki gün içerisinde fistülün tıkanıklığı fark edilip müdahale edilirse bu tıkanıklık ortadan kaldırılabilir. Eğer ki var olan fistüldeki tıkanıklık giderilemez ise mutlaka başka bir yerden yeni bir fistül ameliyatı yapılarak yenisinin oluşturulması gerekir. Bir diğer komplike olay ise fistül bölgesinin enfeksiyon kapma riskidir. Özellikle hastada suni damarın kullanıldığı bölgede fistül damarında şişlik, kızarıklık, ağrı ve ateş gözlemlenebilir. Bu durum çok önemli ve acil olup mutlaka doktora gidilmelidir. Ayrıca açılan fistül de genişleyin bollaşma yani balonlaşma olabilir. Bu durumda hastaya yeniden ameliyat gerekebilir.

Sağlıkla kalın.
" } ] }