{ "title": "Diyaliz Cihazı", "image": "https://www.diyaliz.gen.tr/images/diyaliz-cihazi.jpg", "date": "19.01.2024 08:06:16", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Diyaliz cihazı, böbrek rahatsızlığı olanların uygun bir böbrek nakli yapılıncaya kadar veya bunun mümkün olmadığı hallerde yaşamları boyunca kullanmak zorunda oldukları bir cihazdır. Diyaliz cihazı, böbrek yetmezliği bulunan hastaların vücutlarında ve kanlarında biriken üre gibi zararlı maddelerin ve sıvıların temizlenmesi amacı ile geliştirilmiş yapay bir kan temizleme cihazıdır. Diyaliz cihazı ile kanı temizlenen insanların yaşam kaliteleri artmakta normal yaşamlarını sürdürebilmektedir. Diyaliz cihazına bağlanmak sureti ile kanın temizlenmesi işine hemodiyaliz denilir. Diyaliz cihazının çalışma sistemi oldukça basittir, böbreklerin yaptığı işi dışarıdan yapmak sureti ile böbrek yetmezliği sorunu yaşayan kimselerin kanını temizlemek ve uygun bir seviyeye getirmektir.

Diyaliz cihazının çalışma sistemi

Diyaliz cihazı böbrek yetmezliği sorunu yaşayan hastaların atardamar ve toplar damarlarından alınan kan temizlenerek tekrar vücuda verilir. Burada diyaliz cihazı vücudun bir parçası gibi çalışır ve böbreklerin yaptığı görevi yapar kan akışını sağlamış olur. Diyaliz cihazının yapısını incelediğimizde, çoğunlukla yapay olarak üretilen kimyasal zarlar veya hayvansal zarlar kullanılmaktadır. Makine içinde içinde tuzlu solüsyon bulunan iki adet tüp bulunur, zararlı maddeler zar aracılığı ile ayrılır birinci tüplere verilir ve temizlenen kan vücuda geri pompalanmak sureti ile kan akışında süreklilik sağlanır. Diyaliz cihazı için damardan kan alınmasının üç yöntemi vardır bunlar, kol damarlarından kan alınması yöntemine fistül, boyun damarlarından kan alınması yöntemine jugular vene, bacak veya boyundan alınmasında sentetik bir malzeme kullanılmak sureti ile kan alınmasına ise sant denilir. Acil durumlarda ise kolay bulunabilmesi açısından, genellikle boyun bölgesinde bulunan atar damar ve toplar damarlardan alınmak sureti ile müdahale edilir, hastanın acil bir durumu olmaması halinde ise ön kolda bulunan atar ve toplar damarlardan girilmek sureti ile kan temizlenmesi işlemi uygulanır, bu işlem süreklilik arz ettiğinden dolayı da her seferinde damar bulmak yerine kalıcı ve kapaklı bir sistem kullanılır burada bulunan sistemden diyaliz cihazı bağlanır.

Diyaliz cihazı ile hemodiyaliz tedavisi nasıl yapılır?

Diyaliz cihazına bağlanmak sureti ile hemodiyaliz tedavisi gören hastalar tek seansa tabi tutulmazlar, kanın devamlı olarak temizlenmesi ve kan sirkülasyonunun sağlanması gerekeceğinden dolayı bu amaçla konulan, sant, fistül ve juglar venenin de muhafazası gereklidir. Böbrek yetmezliği yaşayan hastaların haftada bir seans diyaliz cihazına bağlanması gerekir, bu seans sayısı kandaki yabancı madde durumuna göre haftada 3 - 4 sefer, günlük ise her seansta 3- 4 saat diyaliz cihazına bağlı kalmaları gerekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise kan alınan kolun ağır bir şeyler kaldırmaması, saat, bilezik gibi aksesuarlar takılmaması gerekir, dar ve sıkı kıyafetler giymekten kaçınılması ve ayrıca sabit olarak takılan fistül ile oynanmaması hareket ettirilmemesi gerekir. Kanın genel yapısı özelliğinden dolayı pıhtılaşmaya meyilli olması ile fistülün takılı olduğu bölgede pıhtılaşma ve damarı tıkama riski vardır, bu oluşumu engellemek maksadı ile damar genişletici kremler kullanılması ve sıcak su ile ovulması gereklidir. Sağlıklı günler dileğimizle.
" } ] }